Nástupnický studijní program: Přírodopis a environmentální výchova se zaměřením na vzdělávání

Typ studia: bakalářské

Forma studia: prezenční/kombinovaná

Kontaktní osoba za pracoviště: prof. Ing. Milada Bocáková, Ph.D.

 

Informace pro studenty:

Ve studijním plánu nově akreditovaného studijního programu byly posíleny předměty zaměřené na didaktiku EV, dále upravena hodinová dotace vybraných předmětů včetně počtu kreditů za předměty a zavedeny některé nové povinně volitelné předměty. Dále došlo k přesunům předmětů mezi ročníky. V rámci verze studijního plánu maior byly posíleny předměty se zaměřením ke zpracování bakalářské práce. Studijní plán je stejně jako v původní akreditaci strukturován pro přípravu učitelů přírodopisu + pěstitelství + EV.

Nové povinné předměty (verze maior/minor): 1)  EVVO a kurikulum sekundární školy; 2) Realizace EEVO ve školní praxi (v původní akreditaci byla problematika EVVO zahrnuta v předmětu Didaktika přírodopisu)

Nové povinné předměty (pouze verze maior): 1) Praxe k bakalářské práci

Nové povinně volitelné předměty (maior/minor): 1) Exkurze k udržitelnému rozvoji; 2) Řez ovocných dřevin; 3) Kazuistický seminář výuky přírodopisu

Nové povinně volitelné předměty (pouze verze maior): 1) Seminář k bakalářské práci II; 2) Základní metody vědecké práce v přírodních vědách; 3) Seminář z didaktiky přírodopisu.

Návaznost (nahraditelnost) předmětů pedagogicko-psychologického základu bude vždy řešena  s garanty těchto předmětů na garantujících pracovištích PdF UP.

Původní okruhy SZZ: 1) geologie + ekologie; 2) obecná biologie a genetika + somatologie; 3) botanika; 4) zoologie; 5) didaktika.

Nové okruhy SZZ: 1) geologie a paleontologie + ekologie; 2) obecná biologie, genetika a mikrobiologie + somatologie; 3) botanika, mykologie a pěstitelství; 4) zoologie; 5) didaktika přírodopisu.

Nové okruhy ke SZZ jsou ke stažení na webových stránkách katedry ZDE.                                

Po vyjádření souhlasu studenta s dostudováním s převodem do nástupnického studijního programu, provede garant nástupnického studijního programu či děkanem fakulty pověřená osoba porovnání shody podmínek pro připuštění ke státní závěrečné zkoušce v nástupnickém studijním programu, a to u těch studentů s dostudováním, kteří mají splněné studijní povinnosti v původním studijním programu a čekají na vykonání státní závěrečné zkoušky.                          

Podrobnosti o studijním plánu:

Pro studenty po přihlášení na Portál UPOL – Prohlížení.

Nástupnický studijní program: Ekologie a ochrana životního prostředí

Typ studia: bakalářské

Forma studia: prezenční

Kontaktní osoba za pracoviště: prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

 

Informace pro studenty:

Studenti si budou muset dostudovat A předměty, které nejsou v původním studijním programu. Jedná se o Geografické informační systémy, Metody vědecké práce, Průmysl, technologie a ŽP, Zpracování dat pro biology, Biostatistika a Mikrobiologie pro ekology. Předměty Agroekologie a management agrosystémů a Ekologie lesa a management lesních ekosystémů byl pravděpodobně v jednom společném předmětu kat. B. Pokud tomu tak bylo, pak je lze uznat.

Studenti musí složit státní závěrečnou zkoušku v předmětech: Ekologie rostlin, Ekologie živočichů, Ochrana přírody a státní správa, Životní prostředí, a dále obhájit bakalářskou práci.

 

Podrobnosti o studijním plánu: Pro studenty po přihlášení na Portál UPOL – Prohlížení.